Aktuality

Lenka Ouředníčková na setkání RESCALED v Bruselu

Naše ředitelka pro inovace a rozvoj Lenka Ouředníčková se minulý týden zúčastnila setkání národních koordinátorů evropského hnutí RESCALED v Bruselu. Se zástupci Portugalska, Nizozemska, Belgie a Norska sdílela, jak členské země podporují rozvoj malokapacitních věznic.

V Norsku např. aktuálně probíhají jednání o zrušení věznice v Oslu. Budova pro zhruba stovku odsouzených je totiž stará, dispozičně i energeticky nevyhovující. Namísto ní by mohlo vzniknout několik detenčních domů – malých komunitních věznic, které se liší stupněm zabezpečení i zaměřením programů. Architektonická studie navrhuje komplex několika obytných domů se zahradami ve vnitrobloku a na střeše jedné z budov. Co je na návrhu zajímavé? Pokud by už v daném místě nebyla věznice potřeba, může se komplex jednoduše změnit ve studentské koleje nebo dům s pečovatelskou službou.

Kolegové a kolegyně z RESCALED se velmi zajímali o situace v ČR a oceňovali příklady dobré praxe, jako jsou oddíl pro matky s dětmi ve Věznici Světlá nad Sázavou, malá ženská věznice v Řepích či projekt Otevřená věznice v Jiřicích.